Headlines
Published On:
Posted by Men's Mania

Khasiat Kerang




Sebagian di antara kita menganggap, menyantap kerang sebaiknya dihindari karena dapat mengganggu kesehatan. Padahal pendapat ini tidak sepenuhnya benar.
Jika tidak dikonsumsi secara berlebihan, kerang juga menawarkan beragam manfaat kesehatan yang baik bagi tubuh Anda. Makanan laut seperti ikan, cumi, kepiting, udang maupun kerang menawarkan beragam zat gizi penting bagi tubuh. Zat gizi tersebut antara lain vitamin B6, vitamin D, niacin dan omega 3.
Manfaat yang bisa Anda dapat bila mengonsumsi ikan dan kerang bagi kesehatan antara lain, menurunkan kolesterol darah, kadar trigliserida serta mencegah risiko terkena sakit jantung.
Makanan laut ini juga ampuh mengurangi gejala rematik, dan menurunkan aktivitas pertumbuhan sel kanker. Bagi anak usia tumbuh kembang, mengasup makanan laut juga bisa memacu kecerdasan.
Pengolahan makanan laut ini juga wajib Anda perhatikan. Pilihlah teknik masakan seperti mengukus, membakar atau memanggang. Hindari proses menggoreng untuk mengurangi lemak jenuhnya. Pengolahan yang tepat juga bertujuan memusnahkanmikroba. Namun, sebaiknya wanita hamil dan menyusui perlu berhati-hati saat mengonsumsi ragam makanan laut.
Reputasi kerang atau tiram sebagai aphrodisiac food memang cukup kuat. Bila ditelaah, pendapat ini benar adanya. Kandungan zat besi pada kerang mengungkap adanya hubungan defisiensi zat besi dengan rendahnya libido.
Selain itu, kerang juga mengandung dopamine, hormon yang diyakini bisa meningkatkan gairah seksual. Tunggu apalagi? Mari santap kerang segera!


Perhatian

Posted by Men's Mania on 20:11. Filed under . MEN'S MANIA tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial atau blog ini di bawah Akta 114A Keterangan 2012. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.

Comments
0 Comments

By Men's Mania on 20:11. Filed under

0 comments for "Khasiat Kerang"

Post a Comment
Change Background
Topics :
Announcement
  • Ada blogger menyalak kat blog dia suruh admin stop blogging dan main game. Walaupun ada bahan dalam blog kesayangan admin ni ambil dari website lain. Admin tak pernah kata bahan tu hak admin. Suka hatilah blog admin, nak letak apa pun, kan? Tak payah nak puih2 sangatlah! ~ update 10 Nov, 09:25pm

  • Disebabkan masalah taknikal pada form online kami. Segala permintaan Passkey/Password VIP MEMBERS yang telah kalian hantar tidak dapat kami proses. Walau bagaimana pun, anda masih boleh memiliki passkey/password VIP MEMBERS kami. Untuk mengetahui cara untuk mendapatkan passkey/password VIP MEMBER, anda boleh kilik pada 'VIP Members' pada menu bar di atas atau klik sini. ~ update 07 Okt, 11.48pm

  • Kami memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Pihak Google telah mendelete video-video yang terdahulu tanpa pengetahuan admin. Video-video yang diupload dari tarikh 8 Disember 2012 yang bertajuk 'Melancap Dalam Bilik Air' dan posting sebelum posting itu di bawah label 'Video' tidak dapat dimainkan lagi. Admin juga sudah tiada sumber utama video tersebut untuk diupload semula. Admin memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Harap maklum - update 11 Sep 2013, 10.11am


  • Popular Posts